Festool környezetvédelmi szerepvállalás és tevékenységek

Szerepvállalásunk

Mit jelent környezetvédelmi szerepvállalásunk a gyakorlatban és mindennapi tevékenységünkben? Ezen az oldalon belső tevékenységeink kronológiai sorrendbe rendezett áttekintését találja,  külső szerepvállalásunk mellett a környezetvédelem témájában. A jobb oldalon látható képen wendlingeni főépületünk tetőjén telepített napelemek láthatók.

Belső tevékenységek

2015

 • 2015-ben egy megvalósíthatósági tanulmány keretében megvizsgáltuk egy 100%-ban újrahasznosítható termék lehetőségét.
 • A klímaváltozást, az erőforrások fogyását és az egészség fenntartását a Festool számára környezetvédelmi szempontból fontosként azonosítottuk. Ezeket a pontokat rögzítettük az új környezetpolitikánkban, amelyet a TTS 2015. áprilisában fogadott el.
 • A globális klímaváltozás az emberiség fennmaradását veszélyezteti. Ezért feladataink közé tartozik, hogy a klímaváltozás elleni harchoz hozzájáruljunk. Ezt a relatív CO2 kibocsátásunk csökkentésével tesszük.
 • Az erőforrások világszerte fogynak. A jövő generációinak esélyegyenlősége érdekében az erőforrásokat kímélni kell és meg kell tartani. Ezt a relatív anyagfelhasználás csökkentésével érjük el.
 • Az emberiség további fennmaradásához fontos feltétel az egészség megőrzése. Ezért felelősnek érezzük magunkat a kibocsátások csökkentésében, és a káros anyagok használatában.

2014

 • 2014. novemberében nyilvánosságra hoztuk környezetvédelmi szabványunkat. Ez a törvényi keretfeltételek, ügyfeleink követelményeinek betartását szolgálja, és minden beszállítónk számára kötelező. A környezetvédelmi szabvány meghatározza a tiltott és bejelentésköteles nyersanyagok előírásait minden, a Festool által a termékekben felhasznált anyag esetében. A szabványnak emellett a beszállítók számára a törvényi követelmények betartásához tartalmi segítséget is nyújt. A környezetvédelmi szabvány a beszállítói portálon megtalálható.
 • 2014. júliusa óta folyik a gyártóberendezések optimalizált energiafogyasztású berendezésekre történő lecserélése. Az új gyártóberendezések beszerzésének eljárását többek között környezet- és egészségvédelmi szempontok határozzák meg. Az új berendezésgenerációval csökken az energiafelhasználás, valamint az aeroszolok kibocsátása. A környezetre káros üzemi anyagok cseréjét folyamatosan vizsgáljuk, és a lehetőségek szerint megvalósítjuk.
 • 2014. augusztusában neidlingeni és wendlingeni telephelyünkön a világítást LED-es világításra állítottuk át. Ezekkel az intézkedésekkel tudunk energiát megtakarítani, és ezzel a környezetet óvni.
 • 2014. kezdetén elemzést végeztünk a globális fenntarthatósági trendekről, hogy abból vállalataink számára a lehetőségeket és kockázatokat levonjuk. Ebből új kérdésfelvetések adódtak: Hová fognak a társadalmi igények fejlődni? Milyen követelmények vonhatók le ebből termékeink számára? Világossá vált előttünk, hogy a társadalmi változások hatással vannak a globális környezetjogi, környezet- és egészségvédelmi előírásokra.
 • Összefoglalva megállapítottuk, hogy a Festool számára a fenntarthatóságra vonatkozóan három fő téma adódik: a klímaváltozás, a véges energiaforrások felhasználása, valamint az egészségmegőrzés. A jobb érthetőség kedvéért egy fenntarthatósági gondolattérképet készítettünk, amely minden munkatársunk számára látható módon ki van függesztve.

2012/2013

 • 2012/13 évfordulóján neidlingeni telephelyünkön megújult a házinyomda. Az új gépeknek köszönhetően kevesebb lett az ózon és zaj kibocsátása. Ez nemcsak a környezet kímélését segíti, hanem ugyanakkor munkatársaink számára is egészségesebb.
2011

Átfogó klímavédelmi programok az illertisseni új épületeknél:

 • Már az épület tervezése során különböző klímavédelmi projekteket vettünk figyelembe. Így például a központi épület és a szerelőcsarnokok hűtése és fűtése geotermikus energiával történik. A fűtést és hűtést betonmagtemperálás támogatja, melynek során a hőmérséklet szabályozása a hő, ill. a hideg közvetlenül az aljzatok és mennyezetek beton épületrészeibe történő bevezetésével történik. Emellett a decentralizált módon elhelyezett, elektronikus átfolyó vízmelegítők igény szerint készítik el a szükséges melegvizet, így nagy energiaigényű tárolásra nincs szükség. 
 • Az ivóvizet az esővíz WC öblítésre, ill. oltóvízként történő használatával takarítjuk meg. 
 • A LED világítótestekkel az épületekben és a külső területeken is áramot takarít meg a Festool.
 • Az épület belsejében csökkentett áramfogyasztású, nappali fény által vezérelt és intelligens kapcsolással rendelkező irodai állólámpák segítenek az áramfogyasztás csökkentésében.

2010

 • A legnagyobb épített intézkedés a napenergia-hasznosító berendezés felépítése volt, amelyet a TTS 2010. tavaszán építtetett ki az új wendlingeni és neidlingeni épület tetőjén. A berendezés üzembe helyezése április 21-én történt meg. Ekkora méretkategória esetén már szolárerőműről beszélhetünk, hiszen összesen 1500 polikristályos szolármodul került a tetőkre, amelyek éves szinten 293 000 kWh energiát szolgáltatnak.
 • Összehasonlításképpen: a TTS által így megtermelt energiával 75 négyszemélyes háztartást, vagy egy 300 lelkes falut egy évig lehet ellátni.

2009

 • A 2009-ben megkapta az „Ökoprofit vállalat” kitüntetést, mivel az üzemi környezetvédelem területén olyan magas minőségi színvonalat írunk elő, amely szigorúbb a törvényhozó által előírt mértéknél.
 • Áramszolgáltatót váltottunk – a regionális „Albwerk” szolgáltatót választottuk, amely jobban épít a megújuló energiákra.
 • Wendlingenben csúcsterhelés lekapcsolást vezettünk be. Központi épületfenntartási számítógépünk lekapcsolja a fűtés, klíma és szellőztetés fogyasztóinak áramellátását, amikor szükséges. Ez pozitívan hat a környezetre és üzemi költségeinkre egyaránt.
 • Új Wendlingenben a folyadékhűtő berendezések használata is. Ezek olyan puffertárolók, amelyek a betonmag temperálásához használt hűtővizet éjjel lehűtik, és napközben a wendlingeni régi építésű épületek rendelkezésére állítják.
 • A munkatársak járműlízingelése terén a különösen takarékos járművek számára bónuszt vezettünk be: ha a megszokott CO2 kibocsátásnál alacsonyabb a szint, azt jutalmazzuk. Emellett az új járművek vezetői oktatása 2009. októbere óta kötelező, egyrészt a biztonságos vezetés, másrészt az üzemanyag-takarékos vezetés érdekében.
 • Az informatikai részleg sok nyomtatót lecserélt. Mindenhol, ahol csak lehetséges, a jövőben kétoldalasan, ill. fekete-fehérben nyomtatunk a papír és festék megtakarítása érdekében.
 • 2008-ban Neidlingen községgel közösen rekultivációs projektet indítottunk el:

Célunk az volt, hogy a Reuterwiesenbach patak, amely eddig az üzemcsarnok alatt folyt, újra a felszínen folyhasson. A Reuterwiesenbach új, természetközeli medret kapott, és üzemi területünk körül folyik. A sikeres megvalósítás tetszett az esslingeni természetvédelmi felelősnek, és a német természetvédelmi egyesület (NABU) képviselőinek is.

Külső szerepvállalás

WWF együttműködés 

2006-tól 2008-ig
A WWF értékrendje kiválóan összeegyeztethető vállalati filozófiánkkal, hiszen különösen konzekvensen figyelünk a minőségre és a fenntartható fejlődésre. A hosszú élettartam, robusztus kivitel és az ökológiai szempontból pozitív jelleg – az újrahasznosíthatóság és a környezetet nem károsító tulajdonságok – jellemzik termékeinket.
Évek óta népszerűsítjük a környezettudatos magatartást. 2006-ban elhatároztuk, hogy együttműködést kezdeményezünk a WWF-fel, hogy ezt a felelősségvállalást kifelé is megmutassuk. Ennek során különböző készülékeket WWF különleges kiadásként kínáltunk. Minden, a 2006. októbere és 2008. júniusa között eladott termék a közvetlenül a WWF-et támogatta az adott országban. Ebből világszerte összesen 748 520 euró jött össze a WWF számára. Eberhard Brandes, a WWF németországi üzletvezetője örvendhetett ebből a legnagyobb összegnek: a 165 064 euró közvetlenül a WWF Németországban végzett munkáját támogatta. Ezzel fontos nemzeti projekteket támogat, mint pl. a Watt-tenger védelme, az Elba gátjainak visszaépítése, valamint az Uckermark védelme. A WWF Németország nemzetközi nagyprojekteket is támogat, például az Amazonas és Kongó esőerdőinek védelmét.

GoGreen - együttműködésben a Deutsche Post AG vállalattal

A Festool GmbH a Deutsche Post AG messzemenően CO2-semleges „GoGreen” projektje keretén belül küldi szét információs hírleveleit, és ezzel támogatja a klímavédelmet. Ennek során pontosan kiszámítják, milyen CO2 kibocsátást okoz a hírlevelek terjesztése. Ezt a mennyiséget a Deutsche Post AG „GoGreen” klímaprojektek segítségével egyenlíti ki, pl. nicaraguai és kínai szélerőmű, valamint egy indiai biomassza-erőmű révén. Így a „GoGreen” projektekkel történő együttműködés 2009-es indulása óta aktívan támogatjuk a klímavédelmet, és így kompenzáljuk a CO2-kibocsátást.

További információk a www.gogreen.de oldalon érhetők el

Home+

Szponzorként támogatjuk a stuttgarti műszaki főiskola „home+” projektjét gépeinkkel. A főiskola ezzel vett részt a „Solar Decathlon Europe” pályázaton 2010. júniusában. Ezen az egész világról 20 főiskolai csapat vett részt, a feladat az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemeltetett lakóházat kellett megtervezni és megépíteni.

További információk a www.sdeurope.de oldalon érhetők el